Een lascursus van de Lasleraar

De Lasleraar houdt van simpel en overzichtelijk. We bieden jou vier verschillende lascursussen aan en je kan zelfs losse dagen bij ons komen lassen. Voor de beginnende lasser raden wij altijd aan om te beginnen met de lascursus "basiscursus". Daarna zijn er talloze mogelijkheden tot verdieping. Voor meer info of het aanmelden voor een cursus kun je kijken op de pagina's voor de: Basiscursus, BMBE cursus, MIG/MAG cursus en de TIG cursus. De cursussen worden gegeven in 4 sessies van drie uur. Zo blijft het mooi overzichtelijk en kun je na de cursus zelf bepalen of je nog een paar dagen wil komen lassen, of nog een extra verdieping wilt doen.

Maar voor de lascursus begint, wat is lassen nou precies?

Wat is de definitie van lassen? Lassen is het samenvoegen van twee stukken materiaal (metaal of kunststof) door de te verbinden oppervlakten te ontharden, door middel van warmte of trillingen. Dit kan zowel met als zonder toevoeging van extra materiaal.

Het komt weg bij de vroegere ijzer-smeden. Na het gieten van koper en brons kwamen we in het IJzertijdperk, waar de ijzer-smeden het metaal bewerkten om zo de structuur en dus de eigenschappen van het ijzer te veranderen. Hoe meer koolstof het ijzer bevatte hoe harder en brosser het ijzer werd. Niet erg bevorderlijk voor een zwaard die hierdoor bij belasting geheid zou breken. Door het ijzer te verwarmen en langzaam af te laten koelen verminderde het koolstof gehalte dus werd het materiaal buigzamer. Na verloop van tijd kwamen de smeden erachter dat wanneer je twee stukken ijzer verwarmt tot ze geel gloeiend zijn, ze op elkaar legt en bewerkt met een hamer, de delen versmelten. Dit noemt men 'wellen' en hiermee werd het principe van lassen uitgevonden. Tijdens de lascursus zul je ontdekken dat de afkomst van het lassen nog niet veel veranderd is.

Lastechnieken

Nu we weten waar het lassen vandaan komt gaan we kijken waar het nu is. In de lastechniek heb je vele vormen van lassen, van industrieel tot met de hand lassen. Belangrijk is bij lassen is dat er een warmtebron moet zijn*. Hetzij verkregen door stroom of door verbranding. Gebruik je stroom dan heb je een elektrode nodig. De lastechniek bepaalt de elektrode. De warmtebron is nodig om het materiaal te smelten. (Staal smelt bij +/- 1450 graden Celcius).

Zodra staal vloeibaar is, is het reactief met onze atmosfeer o.a. met zuurstof. Dit betekent dat ijzer verbrandt zodra het vloeibaar is en in aanraking komt met zuurstof. Het verbranden van staal noemt met oxideren, daarom roest staal. Om dit te voorkomen tijdens het lassen wordt het smeltbad altijd beschermd. Dit kan door middel van gas, slak, poeder of gebrek aan atmosfeer hebben. Las je met stroom dan is er meestal sprake van een vlamboog. Een boog is niks minder dan het ioniseren van gas door elektronen waarbij hitte ontstaat, hetzij ioniseren van inert-gas (reageert met niks, verzadigd) danwel actief-gas (reageert, onverzadigd). Tijdens de lascursus "basiscursus" zul je van alle technieken de basis gaan leren.

Heb je ook voorbeelden? Jazeker!

Industrieel

Onder poeder lassen: hierbij wordt het smeltbad beschermd met een poeder. Het lasdraad is de elektrode.

Weerstand lassen: hierbij worden twee rollen of pennen tegen het werkstuk geplaatst en onder druk wordt er stroom opgezet waardoor metaal aan elkaar wordt gesmolten. Hierbij zijn de rollen of pennen de elektrode.

Robotlassen: hierbij word de lasser vervangen door een robot. Deze is nooit ziek en zeer nauwkeurig.

Ultrasoon lassen*: hierbij wordt het materiaal onthardt door middel van ultrasoon geluid. De moleculen aan de oppervlakte gaan trillen en zo kunnen verschillende materialen aan elkaar worden gelast (bijv. kunststof aan metaal). Doordat er geen warmtebron aanwezig is wordt deze techniek veel gebruikt bij het verpakken van producten met brandbare stoffen zoals aanstekers.

Spoorbouw

Termiet lassen: hierbij worden twee treinsporen tegen elkaar aangelegd waarna een blik met termiet wordt ontstoken en naar beneden valt in een mal zodat de sporen aan elkaar worden gesmolten. Helaas kunnen we deze techniek nog niet aanbieden tijdens de lascursus, maar wie weet, wat niet is kan nog komen!

Handvormen

MIG/MAG: (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) hierbij wordt het smeltbad beschermd door een inert of actief gas. Het toevoegingsmateriaal is de elektrode. Het beschermgas zit los in een gasfles. Tijdens de lascursus MIG/MAG zul je deze techniek volledig gaan beheersen.

BMBE: (Boog Met Beklede Elektrode) hierbij wordt het smeltbad beschermd door een gas en een slak. Hierbij is het toevoegingsmateriaal de elektrode. Het beschermgas zit in de bekleding van de elektrode. De lascursus "BMBE" is volledig op deze techniek gericht.

TIG: (Tungsten Inert Gas) hierbij wordt het smeltbad beschermd door een inert-gas. Hierbij is een tungsten of wolfraam stift de elektrode. Het beschermgas zit los in een gasfles. Tijdens de lascursus "TIG" zul je merken dat deze unieke vorm van lassen weer een andere techniek vereist dan de andere processen.

Autogeen: hierbij wordt het smeltbad beschermd door een gas. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een elektrode omdat bij dit lasproces de warmte wordt verkregen door middel van verbranding van acetyleen samen met pure zuurstof.